אם הגעתם לכאן בחיפוש איך מדליקים נרות חנוכה, תוכלו לעבור לסוף הפוסט 🙂
חנוכה הוא חג מעניין, ואקטואלי יותר ממה שחושבים. רענון קצר: אנו חוגגים אותו לכבוד ניצחון החשמונאים במרד נגד היוונים, קרב שהתרחש במאה ה2 לפני הספירה בו גם חנכו מחדש את בית המקדש וקרה נס פך השמן, ולאחריו החלה תקופה קצרה אך משמעותית בעם ישראל בה קמה ממלכת החשמונאים בארץ ישראל, מדינה יהודית עצמאית עד לנפילתה כ80 שנה אחר כך.
תוכלו לקרוא עוד על מקור חג החנוכה ומנהגיו בספר שלנו, בקישור הבא.
למעט הבלחה אחת או שתיים, מאז נפילת החשמונאים לא קמה בארץ ישראל מדינה יהודית. יהודים עברו והתפזרו בכל הארצות, בגלות שנמשכה כאלפיים שנה, בה למרות הזמן, הרגעים הטובים (וגם אלו שפחות) לא שכחו את הרצון והכמיהה לחזור.
מה עושים כשמנצחים?
הסיפור התחיל טוב. אחרי הניצחון הגדול על היוונים, התחילה לאט לאט כינונה של ההמלכה החשמונאית ובניית מדינה עצמאית ומתפקדת. כיבושים נוספים נעשו, ריכוז האוכלוסייה היהודית המפוזרת לתוך המדינה ופיתוח כלכלי. המדינה החדשה אמנם הייתה מושפעת מהתרבות ההלינסטית של אותה תקופה, אך עם סממנים יהודים.
המלכה הלפני אחרונה, והאישה הראשונה בתפקיד – שלומציון – הביאה דווקא גישה אחרת, מתונה יותר מכל המלחמות והרציחות שאפיינו את המדינה הטרייה עד כה. בתקופתה, תשע שנים בלבד, שבתה הארץ ממלחמות וניחנה ברווחה ושלווה, אך לא להרבה זמן.
לאחר פטירתה, החלו מאבקי שליטה קשים בין שני בניה, הורקנוס ואריסטובולוס, לערער את יציבות השלטון ולהביא את קיצו. חוזים שהופרו ותאוות בצע למלוכה והשפעה עמדו בין שני האחים ועושי דברם עד שהממלכה נחלשה מבפנים ונעשתה מפוצלת ומפולגת, מה שאפשר את כיבושה על ידי הרומאים והפיכה למדינת חסות של רומא. משם, הפירוק האיטי אך הבטוח היה רק עניין של זמן.
בחזרה לעתיד
"אלה שלא לומדים מההיסטוריה, נידונו לחיות אותה שוב" – ג'ורג' סנטיאנה.
הזמן עובר והמדינה הקטנה שלנו כבר אינה קטנה כל כך: מלחיות ממלחמת קיום אחת לשניה, היא עומדת יציבה מול אויבים רבים, בשגשוג ובעוצמה, בזכות שנים של מאמץ, דם יזע ודמעות שכל דור תרם לתקומתה.
נשאיר לקוראים את המחשבה על הקווים המקבילים בין מדינת החשמונאים למדינת ישראל, ונסיים בשאלה – איך אנחנו רואים את עתיד המדינה והעם? איך היינו רוצים לראות את עתיד ילדנו ומה אנחנו עושים למען המטרות האלו?
בימי החנוכה אנו מתאספים עם כל המשפחה להדליק את הנרות – לציין את הנס וההזדמנות שקיבלנו כעם, ולהוסיף אור בחוץ ובלב על ידי הנרות.
ממלכת החשמונאים שרדה כ80 שנה, ובהבזק העין אנחנו מתקרבים לשנת ה80 של מדינתנו. מה אנחנו נעשה עם ההזדמנות הזו? מהו האור הדולק שלנו שבו נאיר את הלילה החשוך?
איך להדליק נרות חנוכה
נעשה את זה קצר ולעניין. לנושאים ספציפיים אנו ממליצים לבדוק בספר או לשאול.
איך מסדרים את החנוכיה: ביום הראשון מדליקים נר אחד ושמש (עוד נר), בשני שניים ושמש, וכן הלאה. כשאתם עומדים עם הפנים מול החנוכיה, הניחו את מספר הנרות היומי מהצד הימני של החנוכיה. הנר החדש מתווסף משמאל למה שהיה אתמול.
![](https://yehudi.co.il/wp-content/uploads/2023/07/oil-candles-gd49a2fc9d_1280-e1689115702325-1024x473.webp)
סדר ההדלקה:
- אחזו את השמש. אם כבר הנחתם אותו בחנוכיה, תוכלו להשתמש במצת או גפרור במקום.
- ברכו את ברכות הדלקת נרות חנוכה ו"עשה ניסים". הנוסח למטה.
- הדליקו את הנרות לפי הסדר, משמאל לימין, ובסוף את השמש.
- שירו "מעוז צור" או שתתנפלו על הסופגניות, לפי המנהג 🙂 חג שמח!
ברכות הדלקת נרות חנוכה
ברכה 1: בָּרוּךְ אַתָּה אֲדֹנָי, אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָּנוּ לְהַדְלִיק נֵר חֲנֻכָּה.
ברכה 2: בָּרוּךְ אַתָּה אֲדֹנָי, אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, שֶׁעָשָׂה נִסִּים לַאֲבוֹתֵינוּ, בַּיָּמִים הָהֵם בַּזְּמַן הַזֶּה.
אם היום הוא הלילה הראשון של חנוכה, אמרו גם:
ברכה 3: בָּרוּךְ אַתָּה אֲדֹנָי, אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, שֶׁהֶחֱיָנוּ וְקִיְּמָנוּ וְהִגִּיעָנוּ לַזְּמַן הַזֶּה!
ואפשר לשיר ביחד:
מָעוֹז צוּר יְשׁוּעָתִי, לְךָ נָאֶה לְשַׁבֵּחַ
תִּכּוֹן בֵּית תְּפִלָּתִי, וְשָׁם תּוֹדָה נְזַבֵּחַ
לְעֵת תָּכִין מַטְבֵּחַ, מִצָּר הַמְנַבֵּחַ
אָז אֶגְמֹר בְּשִׁיר מִזְמוֹר, חֲנֻכַּת הַמִּזְבֵּחַ!
חג שמח! 🕎